Το χρονικό του Αγίου Μάμα

17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Έχουν περάσει 14 χρόνια από τότε που ο ξεκινήσαμε την ανάπλαση της περιοχής του  Αγίου Μάμα, αυτού του μοναδικού κάλλους τοπίου του χωριού μας. 
Παρόλες τις δυσκολίες, λόγω της κρίσης, η αρχή έγινε το 2009 με την ευγενική χορηγία της ξυλείας από τον   κ. Αντ. Παπαδημητρίου και μαραγκό  τον αείμνηστο  κ. Γιάννη Γιαννίτσα . Έτσι ολοκληρώσαμε  το περίπτερο με κεραμοσκεπή από ρωμαικό κεραμίδι του «Συλλόγου Αυτοβοήθεια»  και ακολούθησαν  το 2010, το 2011 και το 2014 ο χώρος και το τοιχίο γύρω από τις πηγές, τα μπεζεστένια (αμμοβολή, αρμολόι, στρώσιμο με πλάκες του τοιχίου)
Το 2016 κτίστηκε πετρότοιχος πάνω από τα μπεζεστένια ώστε τα βρόχινα νερά να μην καταλήγουν σε αυτά.  Στη συνέχεια  τοποθετήθηκε πέργκολα για την στέγαση του χώρου της Γιορτής της Μπουκουβάλας. Προσφορά όλης της εργασίας τοποθέτησης των Αφών Μανώλη και Ηλία Βλαχάκη.
Το 2018 ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της Πηγής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και ξεκινήσαμε ήδη την ανάπλαση και ανάδειξη της Πηγής της Βάγιας και του περιβάλλοντος χώρου της (καθαρισμός περιβάλλοντος χώρου, κτίσιμο διπλού τοιχίου με πέτρα περιοχής  στη νότια πλευρά προς το εκκλησάκι του Αγιάννη, βελτίωση της σκάλας καθόδου στην πηγή, επιδιόρθωση του κατεστραμένου τοιχίου προς δυσμάς, αρμολόι). Κτίσιμο νέου τοιχίου  πέριξ του κεντρικού πλατάνου, που είχε καταστραφεί από το μεγάλωμα του δένδρου. Στο χώρο μπροστά από τα μπεζεστένια κατασκευάσαμε με τη βοήθεια του φίλου Γ. Λιακόπουλου, 4 πάγκους πικ-νικ βαρέως τύπου. Επίσης κρίστηκε νέο καμάρι και έγινε διαμόρφωση του γύρω χώρου κοντά στα παλιά σφαγεία, ευγενική προσφορά του κ. Άθα Κουρκούλη και της συζύγου του.
Το 2019 έγινε σύνδεση του νέου καμαριού με νερό της Βάγιας καθώς και καθαρισμός του χώρου της κρέμασης του μύλου.
Το καλοκαίρι του 2022, μετά από 2 χρόνια απραξίας λόγω την πανδημίας, έγινε  η ανάπλαση-ανάδειξη όλου του χώρου από τις πηγές μέχρι τα παλιά σφαγεία με προοπτική να φθάσουμε μέχρι τον νερόμυλο και την νεροτριβή. Πέραν του καθαρισμού δημιουργήθηκε ένας πρότυπος και μοναδικού κάλλους χώρος αναψυχής, προς ευχαρίστηση των φίλων της φύσης και του χωριού μας.
Εφέτος ολοκληρώσαμε την ανάπλαση με τοποθέτηση 3 γεφυριών . Επίσης έγινε φύτευση του όλου χώρου με καλωπιστικά φυτά και άνθη, ευγενική προσφορά του κ. Εμμ. Βλαχάκη καθώς επίσης τοποθετήσαμε σύστημα ποτίσματος όλων των φυτών.
Η περιοχή του Αγίου Μάμα μαζί με τα φαράγγια και τις πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές στο Βόρειο Ταύγετο αποτελεί πλέον  πόλο έλξης εναλλακτικού τουρισμού, που πέραν της ανάδειξης του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος θα συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.
Άπειρες ευχαριστίες σε όλους τους πολυπληθείς φίλους και διαχρονικά χορηγούς του Συλλόγου για την οικονομική βοήθειά τους, διότι το έργο του Συλλόγου είναι δικό τους έργο.
Όμως είναι ιδιαίτερη υποχρέωση μας να αναφέρουμε και να  ευχαριστήσουμε  τον κ. Άθα Κουρκούλη, τον Κώστα Π. Κραμποβίτη, τον George Koutroumbis (Australia), τους Μπάμπη και Άβα Μπασκουρέλλου, τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Καστορείου, τον Λάμπρο Μουτή, τον Ανδρέα και Γεωργία Φρουζή, τον Γιώργο Ν. Μενίδη, τον Χρήστο Κορτζή, την Ειρήνη Δαγριτζίκου, τον Γιάννη Αρφάνη, τους Νίκο Παπαηλίου-Λεωνίδα Σταρόγιαννη και Παναγιώτη Ρουσάκο, τον Γιάννη Μερεκούλια, Βασίλη Λιναρδάκη, Γεωργία Σκαρμούτσου, Ντίνο Κουτρουμπή, Γιώργη Κουτρουμπή, την Γιαννούλα Καραμίχα, τον Γιάννη Σπυριδάκη, τον Παν. Δημητρίου, τον Βασ. Σταυρόπουλο,   για την ευγενική χορηγία τους. 
Επίσης τους Νίκο Σκαφιδά , Κώστα Σκαφιδά και Τάκη Ι. Μουτή για την πολύτιμη συνδρομή τους.
Τους φίλους Παναγιώτη Αλειφέρη, Γιώργη Λιακόπουλο, Θόδωρο Αλαφόγιαννη και Δημήτρη Ξυδογιαννόπουλου για έμπρακτη προσφορά τους. 
Ιδιαίτερες όμως ευχαριστίες και στους φίλους και συνεργάτες  στο Σύλλογο Πανάγο Χρ. Βασιλείου, Μανώλη Μαρκουράκη, που σχεδόν επί 2μηνο εργάστηκαν ασταμάτητα, διότι χωρίς τις πλάτες τους στην κυριολεξία,  θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιήσουμε αυτό το όνειρο.  
Τέλος να μνημονεύσουμε τον αείμνηστο Πρόεδρο Παναγιώτη Κραμποβίτη, που είχε συλλάβει την ιδέα αυτού του εγχειρήματος. 
Επίσης να ευχαριστήσουμε την Τοπική Κοινότητα και το Δήμο Σπάρτης  για την συνεργασία και συνδρομή τους.
 
Το Δ.Σ.