Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ιδρύθηκε το 2000, με έδρα το ΚΑΣΤΟΡEIO ΛΑΚΩΝΙΑΣ, από μία ομάδα ανθρώπων λατρών του Ταϋγέτου.

Καταστατικά έχει σαν σκοπούς  την ανάπτυξη του δεσμού και των σχέσεων των κατοίκων του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής προς το φυσικό περιβάλλον, την προστασία και τον εξωραϊσμό  αυτού και τη δυνατότητα αξιοποίησής του, την σύσφιξη των κοινωνικών και πολιτιστικών σχέσεων των κατοίκων και τη διατήρηση ηθών, εθίμων και παραδόσεων.

Η συνεργασία με όλους τους φορείς της πολιτείας για την επίτευξη του βασικού αυτού στόχου είναι μέσα στις επιδιώξεις και στους σκοπούς του. Στα 23 χρόνια της λειτουργίας, ο σύλλογος  μεγάλωσε και καταξιώθηκε με τις δράσεις του στη συνείδηση των κατοίκων της περιοχής  και της διασποράς αλλά κυρίως στον ορειβατικό κόσμο πανελλαδικά, με την υλοποίηση  και διαρκή συντήρηση ενός αρίστου δικτύου, άνω των 100 χλμ., πεζοπορικών και ορειβατικών  διαδρομών στο Βόρειο Ταΰγετο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διαδρομές αυτές συμπεριλαμβάνονται στα ετήσια προγράμματα όλων σχεδόν των ορειβατικών και φυσιολατρικών συλλόγων μέχρι των Αθηνών.

Αποτελεί υποχρέωσή μας να αναφέρουμε και να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες  στους φίλους συνορειβάτες από τον Π.Ο.Α. τον Α.Ο.Σ. Αθηνών και σε όλους όσους βοήθησαν στο έργο καθαρισμού και αποκατάστασης του δικτύου των πεζοπορικών διαδρομών. 

Ιδιαιτέρως όμως τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας στον φίλο και μέλος του Συλλόγου Παναγιώτη Μόρφη που ήταν πολύπλευρα πρωτεργάτης και αρωγός σε αυτή την συλλογική προσπάθεια.

Οι εκδηλώσεις του συλλόγου  «Γιορτή της Παναγίας του βουνού στις 23 Αυγούστου» και «Η Γιορτή Μπουκουβάλας» το τελευταίο Σάββατο  του Νοεμβρίου για την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου προσελκύουν πλήθος επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.

Στον τομέα πυρασφάλεια-πυροπροστασία του Ταϋγέτου έχει συνεχείς και δράσεις υλικά αλλά με προσωπική των μελών του  συμμετοχή. (Πυροφυλακή το καλοκαίρι, πυροσβεστικό βυτίο, πυροσβεστικούς κρουνούς στο βουνό, δίκτυο πυροσβεστικών δεξαμενών).

Στη μεγάλη πυρκαγιά του 2007 η παρουσία του συλλόγου στην υποστήριξη των υπηρεσιών πυρόσβεσης και στη φύλαξη του δάσους καθόλη τη διάρκεια εκείνων των κρίσιμων ημερών ήταν έντονη.

Επίσης ο Σύλλογος έχει διαρκείς παρεμβάσεις στην ανάπλαση και ανάδειξη αρχιτεκτονικών μνημείων του παρελθόντος και τοποθεσιών φυσικού κάλους της περιοχής.

Τέλος σημειώνουμε ότι φέτος συμπληρώνουμε 14 χρόνια διαρκούς παρέμβασης στην ανάπλαση και ανάδειξη του μοναδικού αυτού τοπίου φυσικού κάλλους, της περιοχής του Αγίου Μάμα.

Η προσπάθεια, που  ξεκίνησε την άνοιξη του 2008, γνωριμίας-ανάδειξης της παρθένας και άγνωστης περιοχής μας, του Βορειοανατολικού Ταϋγέτου αλλά και προβολής της πανελλαδικά, με μοναδικό σκοπό-στόχο να γίνει ο Βόρειος Ταΰγετος “ο προορισμός”, έχει επιτευχθεί σε μεγάλο πλέον βαθμό. Αυτό όμως μας δεσμεύει ώστε να συνεχίσουμε αυτή την ωραία προσπάθεια εντονότερα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας αποτελούν οι:

Κων/νος Λαγανάς -  Πρόεδρος
Γιάννης Ζούζουλας  -  Αντιπρόεδρος
Παναγ. Σπ. Βασιλείου -  Γραμματέας
Μανώλης Μαρκουράκης - Ταμίας
Παναγ. Χρ. Βασιλείου -  Μέλος