ΤΑΥΓΕΤΟΣ

Ο Ταΰγετος ή Πενταδάκτυλος, είναι η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου, εκτεινόμενη μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης - Ευρώτα και Μεσσηνίας. Η κορυφή του έχει ύψος 2.407μ και ονομάζεται Προφήτης Ηλίας ενώ στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Ταλετός. Η οροσειρά, από πολύ νωρίς συνδέθηκε με την αρχαία ελληνική μυθολογία και πήρε την ονομασία της από την Ταϋγέτη, μία από τις επτά Ατλαντίδες ή Πλειάδες, κόρες του ΆτλανταΠλειόνης.

Σύμφωνα με άλλη παραλλαγή του μύθου, η Ταϋγέτη φέρεται ως σύζυγος του Λακεδαίμονα. Επίσης λεγόταν και μητέρα του Ευρώτα. και της Στα βυζαντινά χρόνια, η οροσειρά αναφέρεται με την ονομασία Πενταδάκτυλος, ενώ στην περίοδο της Φραγκοκρατίας επικράτησε η ονομασία Ζυγός του Μελιγού. Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, η οροσειρά ξαναπήρε το αρχαίο όνομα, Ταΰγετος. Η οροσειρά του Ταΰγετου έχει μήκος 115 χιλιόμετρα, μέγιστο πλάτος 30 χιλιόμετρα και έκταση 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η οποία συγκροτείται από τέσσερα κύρια τμήματα: τον Βόρειο (προς την Μεγαλόπολη), τον Μέσο Ανατολικό (προς την Σπάρτη), τον Δυτικό και τον Νότιο Ταΰγετο με τα βουνά της Μάνης. Ο Ταΰγετος, αποτελείται κυρίως από ασβεστόλιθους και μάρμαρο ενώ είναι αρκετά πλούσιος σε νερά. Το κλίμα του είναι γενικά ηπειρωτικό, με μεγάλες χιονοπτώσεις κατά την διάρκεια τού χειμώνα. Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας λόγω της μεγάλης του έκτασης με 25 αποκλειστικά ενδημικά είδη ενώ αποτελεί πέρασμα για τα μεταναστευτικά πουλιά.

Ο Ταΰγετος, όπως και τα περισσότερα όρη τής Ελλάδας, αντιμετωπίζει οικολογικά προβλήματα όπως αλόγιστη υλοτόμηση, πυρκαγιές, εκχερσώσεις και υπερβόσκηση που εμπόδισαν την φυσική αναγέννηση των δασών του, αλλά και τις λατομικές δραστηριότητες, τα έργα οδοποιίας και την αυθαίρετη δόμηση που αλλάζουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον του.

Μεταξύ των Νομών Μεσσηνίας και Λακωνίας βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα βουνά της Ελλάδας, ο Ταΰγετος. Αρχίζει από το οροπέδιο της Μεγαλόπολης και καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο σε μήκος 110 χμ. Το πλάτος του στο ποιο πλατύ σημείο περίπου στη μέση είναι 29χλμ. Το εμβαδόν αυτής της επιφάνειας ανέρχεται σε 2.544.000 στρέμματα. Μαζί με τον Πάρνωνα είναι οι παλαιότερες περιοχές της Πελοποννήσου. Δύο φαράγγια χωρίζουν τον Ταΰγετο, το ένα της «Μεγάλης Λαγκάδας», που χωρίζει το Βόρειο από τον Κεντρικό Ταΰγετο στο ύψος του χωριού Τρύπη και το δεύτερο στη περιοχή Αρεόπολη - Κότρωνας που χωρίζει τον Κεντρικό από το Νότιο Ταΰγετο και ονομάζεται Σαγγιάς.

Στο βόρειο Ταΰγετο υπάρχουν μικρές κορυφές: Ξεροβούνα (1.852μ.), Νεραϊδόβραχος (1.784μ.), Λεπενού (1.733μ.) κ.ά. Στο Κεντρικό Ταΰγετο βρίσκονται οι ψηλότερες κορφές του: Προφήτης Ηλίας (2407μ.), Σιδηρόκαστρο (2.228μ.), Χαλασμένο βουνό (2.204μ.), Βασιλικό Βουνό (2.100μ.), Σπανακάκι (2.098μ.), Νεραϊδοβούνα (2.031μ.), Άη Γιώργης (2019μ.), η Ζίζιαλη (1468μ.) κ.ά. Στο Νότιο Ταΰγετο, το Σαγγιά, η ψηλότερη κορφή του έχει υψόμετρο 1.217μ., ενώ υπάρχουν και μικρότερες κορυφές: Προφήτης Ηλίας της Φραγκούλιας (1.137μ.), Προφήτης Ηλίας στον Πύργο Δυρού (1.079μ.), οροπέδιο του Νικολακάκου σε υψόμετρο 866μ. μεταξύ Κίττας - Λάγειας - Ολυμπιών με απαράμιλλη φυσική ομορφιά κ.ά.