ΦΑΡΑΓΓΙ ΛΟΥΚΑ

Το φαράγγι Λουκά εντοπίσαμε τα περασμένα Χριστούγεννα και η κατάβασή του ήταν θέμα χρόνου..Έγιναν δυο εξερευνητικές αποστολές και συνολικά εντοπίστηκαν περίπου 35 καταβάσεις με τους μεγαλύτερους καταρράκτες 35 και 30 μέτρων. Tο χαρακτηριστικό του είναι το κλειστό τμήμα,στο τελείωμα του οποίου υπάρχει ο 35 μέτρων καταρράκτης σκάλα. Bρίσκεται στο βόρειο Ταΰγετο πριν από το χωριό Καστόρειο  ανάμεσα στις κορυφές Αγ. Ιωάννης (Ξεροβούνα) και Πυργάκι. Για την είσοδο στο φαράγγι αφήνουμε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ έξω από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής και περνάμε μέσα από τον προαύλιο χώρο του μοναστηρίου ακολουθώντας  το σηματοδοτημένο μονοπάτι.
Πορεία μέχρι την είσοδο 45 λεπτά. Χαρακτηριστικό σημείο εισόδου η τσιμεντένια υδατοδεξαμενή με τέσσερα σίδερα επάνω στην πορεία του μονοπατιού.Εκεί τραβερσάρουμε αριστερά μέσα στο  φαράγγι. Για την εξοικονόμηση μπαταρίας στο δράπανο οι καταβάσεις έγιναν με τεχνικές δεντροδεσιμάτων, όπου το επέτρεπαν οι συνθήκες, και τοποθετήθηκαν μονές   ασφάλειες  τύπου Raumer  Ø10 με βιομηχανικά αγκύρια Raumer M10x66mm (αυτό  καθιστά την ασφάλιση  ημιτελή μιας και η  ομοσπονδία ορίζει να είναι διπλές)  και στους μεγάλους καταρράκτες διπλές.

Είμαστε σε αναμονή για την προμήθεια βυσμάτων. Τα έξοδα ασφάλισης τα έχει αναλάβει ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΑΥΓΕΤΟΥ «Η ΛΟΥΣΙΝΑ» ο οποίος  έχει αξιοποιήσει και αλλά πεζοπορικά φαράγγια της περιοχής καθώς και ένα δίκτυο μονοπατιών. Πραγματικά  είναι μια ευκαιρία για τους συλλόγους η οργάνωση εκδρομών συνδυάζοντας πεζοπορία –φαράγγι τεχνικό-η μη τεχνικό.

Είσοδος: υψομ.1000 μέτρα
Έξοδος:  υψομ.480 μέτρα
Μήκος : 1500 μέτρα
Ώρες κατάβασης:  5-6
Καλύτερη περίοδος κατάβασης Μάρτιο- Απρίλιο.
Το καλοκαίρι είναι άνυδρο.

Πρώτη κατάβαση 29/3/2012 και συγκεκριμένα τα άτομα που συμμετείχαν στην κατάβαση ήταν Παραγγίνης Τάκης, Έφη Χριστοπούλου, Καρτερολιώτης Σταύρος, Δούβας Γιάννης, Κοτσόβολης Νίκος και ο γράφων. Video, foto,  χαρτογράφηση,πληροφορίες  http://www.lousina.gr

Ευχαριστούμε των ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΑΥΓΕΤΟΥ «Η ΛΟΥΣΙΝΑ» για την φιλοξενία τους και την προσφορά των υλικών ασφάλισης. Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια διότι με το έργο τους αναδεικνύουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής του βόρειου Ταϋγέτου.